Stationsgebied

De uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling is onderdeel van de herinrichting Stationsgebied. Het stationsgebied ondergaat de komende twee jaar een metamorfose. Naast de uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling komt er een nieuw en overzichtelijker busstation. De fiets bewaakt stallen kan tijdens de werkzaamheden de eerste 24 uur gratis. Zo kunnen de fietsenrekken voor het station weg. In de nieuwe situatie loopt de Stationsweg achter het Aegon gebouw langs. Hierdoor wordt het gebied tussen het station en de binnenstad het domein van fietsers en voetgangers met een aantrekkelijke route naar de binnenstad. Daar komt ook een plantsoen met daarin de unieke mistfontein van de bekroonde Spaanse kunstenaar, Jaume Plensa. Het project is een samenwerking tussen Leeuwarden Vrij-Baan, NS en ProRail. Kijk voor meer informatie over het project op www.vrij-baan.nl.

(Vergroting) ondergrondse fietsenkelder Station Leeuwarden

Als onderdeel van de metamorfose van het stationsgebied in Leeuwarden is, in opdracht van de Gemeente Leeuwarden, door CRUX een referentieontwerp opgesteld voor de te realiseren fietsenkelder. De fietsenkelder wordt volledig ondergronds aangelegd met een trapverbinding naar maaiveld en zal aansluiten op de bestaande bewaakte fietsenstalling onder het bestaande Bildthuys gebouw. De ontgraving zal worden uitgevoerd op korte afstand van het monumentale stationsgebouw.

Voor de realisatie van de ondergrondse fietsenstalling zal een gesloten bouwkuip gerealiseerd worden waarbij damwanden rondom worden aangebracht (gedeeltelijk op drukkende wijze) tot in de waterremmende leemlaag. Voor de horizontale steun worden tijdelijke stempels toegepast die na het realiseren van het dek kunnen worden verwijderd. Langs het Stationsgebouw worden daarnaast ook groutankers aangebracht om de damwanduitbuigingen te beperken en hiermee de vervormingsinvloed op het bestaande gebouw te minimaliseren.

Ter plaatse van de aansluiting met de bestaande kelder is voorgesteld een waterkerende groutwand aan te brengen met behulp van jetgrout-techniek onder de bestaande kelderbak alsmede ter plaatse van de aansluiting op de nieuwe damwanden. De kolommen vanuit de overkragende constructiedelen van het bestaande Bildthuys staan op prefab betonpalen gefundeerd. De bestaande prefab betonpalen worden tijdens de bouw gehandhaafd. Ter vergroting van de draagkracht zijn hier extra Tubexpalen voorzien.

Bij het uitwerken van het referentieontwerp is uitgebreid aandacht besteed aan het beheersen en beperken van de omgevingsbeïnvloeding. Hierbij is gebruik gemaakt van de laatste ‘state of art’ predictie modellen.

Dekker Bouw & Infra heeft met Grontmij de Design & construct-tender voor de herinrichting van het stationsgebied in Leeuwarden gewonnen en bereiden de bouw momenteel voor. Hierbij zal CRUX de gemeente bijstaan met toetsing van de plannen en (monitorings-)begeleiding tijdens de bouw.

← Terug naar het overzicht

Gerelateerde projecten

Gerechtsgebouw

Nieuw Zaailand

Parallelstructuur A12

Steltloper

Site by Alsjeblaft!